Screenshot maken met gratis tool Lighshot | E-Learning Plaza
Online Cursus Maken - screenshot maken (afbeelding van je beeldscherm)

E-Learning Plaza Blog

Interessante  artikelen

over online leren

E-LEARNING & TOOLS

Online Cursus Maken

Tools die je niet wilt missen!

Nr 2: screenshots maken

Online Cursus Maken - screenshot maken (afbeelding van je beeldscherm)

Elisabeth van der Zalm, E-Learning Plaza

1 oktober 2018

Software voor E-Learning: handige programma’s

Het maken van een online cursus of instructie gaat sneller en beter als je weet welke software daarbij goed van pas komt. Behalve een LMS (Learning Management Systeem) zoals WP Courseware of Dashlane, zijn er ook superhandige programma’s die je helpen bij het maken van je content. In een eerdere blog is uiteengezet hoe je vertalingen kunt aanpassen, of een video-schermopname maakt, deze post gaat over screenshots maken.

Een screenshot maken

Een screenshot is een momentopname van (een deel van) je computerscherm. Je kunt het scherm waarop je werkt in zijn geheel ‘fotograferen’ of je kunt een deel van je scherm kiezen. Zo kun je heel goed laten zien hoe bijvoorbeeld de instellingen in een programma eruit moeten zien of het resultaat van een aantal handelingen.

Gebruik screenshots o.a. voor:

  • reviews van software of websites
  • probleemoplossing (deel je scherm (met een helpdesk))
  • in een handleiding voor software

 

“De standaard screenshot programma’s van Microsoft en Apple zijn gewoon lang zo handig niet”

 

Lightshot   

Lightshot is een programmaatje dat je installeert op je Mac of Windows PC. En waarom zou je dat doen? Omdat het meer mogelijkheden biedt en makkelijker werkt dan je standaard screenshot programma, maar ook weer niet zoveel meer opties heeft dat je je er in moet gaan verdiepen. Snel & simpel.

Net als bij Loom, kun je je screenshot razendsnel delen zonder hem eerst op te moeten slaan op je pc en dan pas te e-mailen bv. Dus ga je iets uitleggen, een probleem verduidelijken of wil je gewoon laten zien hoe iets er uitziet op je PC: met Lightshot is dat in een handomdraai gebeurd! Lightshot is overigens niet het enige programma in zijn soort hoor. Er zijn zat alternatieven. Maar als je een programma zoekt dat simpel is, op Mac & Windows draait en genoeg maar te veel mogelijkheden biedt, dan is Lightshot moeilijk te evenaren.  rm opnemen

Hier zie je in een video hoe makkelijk je een screenshot maakt en bewerkt met Lightshot:

 

 

Waar vind je Lightshot?

Download Lightshot op deze website

screenshot maken - screenshot van de homepage van Lightshot

 

Let wel op

Als je je scherm opneemt, let er dan op dat je geen links, tekst, berichtjes of afbeeldingen in staan die je liever niet deelt met je kijkers. Maar let er ook op dat je voldoende informatie deelt zodat hetgeen je wilt overbrengen duidelijk is!

Ook enthousiast?

Was dit een tool waar je blij van wordt? Of zit je met smart te wachten op iets anders? Weet jij een onmisbaar handig programma dat je goed kunt gebruiken bij het maken van een online cursus?
Laat het weten! Scherm opnemen

 

 

Ken jij nog andere handige tools? Laat een reactie achter of stuur een e-mail!

14 + 5 =